Zsírégetést glikogénnel szemben

A szervezet gyakorlása során a szervezet két fő forrást használ fel: szénhidrátok és zsírok. A szénhidrátok a szénhidrátokból származnak, amelyek a véredet glükózként, valamint a májban és az izmokban tárolt szénhidrátot (glikogént) ismerik. A zsír szabad zsírsavakból és trigliceridekből jön, amelyek a véráramban keringenek, valamint a tárolt zsírból. Hogyan esznek és hogyan edzhetsz, nagy hatással lehet arra, hogy zsírokat vagy glikogént használsz, amikor edzésed van.

A glikogénre menni

A glikogén a test preferált energiaforrása a testmozgásnak, mivel könnyebben elérhető, írja Dr. John Berardi a “A sport és a táplálkozás alapjai” című cikkében. Ez azt jelenti, hogy a glikogén egy jobb energiaforrás, amikor sportos teljesítményt oktat. A Massachusetts Egyetem szerint a glikogén szintje csökken a koplalás megnövekedett érzékelésével, a kaliforniai kalóriák 40 százalékát fogyasztó futók naponta nem tudják teljes mértékben feltölteni glikogén tárolóikat, míg a 70 százalékos szénhidráttartalmú diétával rendelkező sportolók .

Zsír az üzemanyaghoz

Mivel a magas szénhidráttartalmú étrend növeli a glikogén tárolókat, az alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkenti őket. Ez elkezdi mozgatni a szervezetet a szénhidrátok használatával, mivel tüzelőanyagként több zsírt éget el. A nem szénhidrátos anyagok, mint például a zsírok lebomlására szolgáló folyamatot glükoneogenezisnek nevezik. Az “American Journal of Clinical Nutrition” 2009-es kiadásában megjelent tanulmány szerint a magas zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztó résztvevőkben nő a glukoneogenezis.

Mindkettő legjobbja

Miközben a táplálkozási stratégiák megváltoztatása a fő tüzelőanyagforráshoz kapcsolást eredményezhet, akkor mind a szénhidrát, mind a zsírégetés során mindig éget. Az egyik fő tényező, a táplálkozáson kívül, amely befolyásolja a zsírégetés és a szénhidrogén égetés arányát, a testmozgás intenzitása. Alacsony intenzitással a szervezet energiára fordul, de amikor egyre nehezebbé válik, akkor több glikogénre vált át, jegyzi meg Dr. Edward Coyle, a Gatorade Sport Tudomány Intézet.

Nem érdemes az aggodalmat

Akár éget a glikogént, akár a zsírt, nem számít túlságosan a zsíros elvesztés szempontjából, írja Berardi a “The Metabolism Advantage” -ben. A fő szempont az, hogy kalóriát égetnek – ez nem sok a különbség, hogy ezek a glikogén vagy a zsír. Az atlétikai teljesítmény képzésénél azonban ideális esetben glikogént kell használni, mint fő energiaforrást. Az Iowa Állami Egyetem szerint a szénhidrát tárolás az athletikus teljesítmény korlátozó tényezője, hiszen amikor elfogy, már nem éget a glikogén, ami a teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Praktikus alkalmazások

A sportolóknak vagy azoknak, akik a teljesítmény maximalizálására törekednek, a glikogén a képzés jobb üzemanyaga. Annak érdekében, hogy több glikogént használjon, fogyasszon sok szénhidrátot az étrendben. A sportolók kalóriájának 55-65 százaléka érkezhet szénhidrátból, jegyzi meg Bill Campbell és Marie Spano az “NSCA Útmutató a sporthoz és a táplálkozáshoz”. A magas szénhidráttartalmú snack edzés előtt segíthet több glikogént is égetni.