Tejmentes fehérjeitalok

A piacon a leggyakoribb fehérjeporok tejsavóból vagy kazeinből készülnek, mindkettő tejtermékből származik. De ha tejes allergia van, vegán vagy csak inkább a tejtermékektől távol áll, akkor más lehetőségek is vannak. A szója egy közönséges vegán por, és a kender, a barna rizs vagy a borsófehérje porok mindegyike fokozza a diétát is.

Táplálkozási információk

Mivel a tejmentes fehérjetartalmú porok és az elkészített fehérjeitalok ilyen összetevőket tartalmaznak, mindig ellenőrizze a termék címkéit pontos információért, mielőtt megvásárolná. Általában azonban számíthat arra, hogy a tejmentes fehérjetartalmú porok nem lesz annyi fehérje adagonként, mint a tejsavó vagy a kazeinpor. A szójafehérjepor egy csésze körülbelül 180 kalóriát és 21 gramm fehérjét tartalmaz. A kenderpor kb. 135 kalóriát és 15 gramm fehérjét tartalmaz. Az azonos mennyiségű barna rizs por 110 kalóriát és 15 gramm fehérjét tartalmaz, és ez a borsófehérjepor mennyisége 130 kalóriát és 28 gramm fehérjét tartalmaz.

Potenciális előnyök

A tejsavófehérje por tudományosan kimutatták, hogy segítsen valaki szerezni a sovány izomtömeget és elveszíti a testzsírt. A 2006-ban a “Sport Nutrition & Exercise Metabolism” nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szójafehérje serkenti az izomtömeget és az erõteljesítményt, ha az ellenállóképességet kombinálják. A “Journal of Women & Aging” című, 2013-ban közzétett bizonyítékok azt mutatják, hogy a szójafehérje-izolátum jelentősen javítja a csontok erejét és a csontok egészségét, amikor a testmozgással kombinálódik. Bármilyen típusú fehérjeport alkalmazva, mint alkalmi étkezési csere szintén potenciálisan ösztönözheti a folyamatos fogyást, mivel a fehérje sokkal jobban kielégít, mint a zsírok vagy a szénhidrátok, így megfékezheti az éhínséget és csökkentheti a teljes kalóriafelhasználást.

Kiegészítő Downsides

Bármely fehérje kiegészítés, függetlenül attól, hogy tejterméket tartalmaz-e vagy sem, valószínűleg rosszabb táplálékot biztosít az egész élelmiszerek számára. Ez azért van így, mert a feldolgozott táplálékkiegészítők az izolált tápanyagok, és nem képesek megismételni a természetes ételekben jelen lévő egészségtelen szálakat, antioxidánsokat, fitonutrienseket és egyéb védőanyagokat. És bár a szója egy teljes fehérje – azaz minden esszenciális aminosavat kínál – a kender, a barna rizs és a borsó fehérje nem teljes, ezért szükség lehet más fehérjeforrásokkal való kombinációra a legjobb táplálkozás érdekében.

Melyik por?

Bizonyos vizsgálatokban a szójafehérje jelentős fogyasztása összefüggésben áll a rákos megbetegedésekkel, szabálytalan szívveréssel vagy szívbetegséggel. Más tanulmányok szerint a szójafehérje megakadályozza a rákos megbetegedéseket és a szívbetegségeket. Az egymásnak ellentmondó kutatások arra ösztönöznének, hogy kender, rizs vagy borsó porra keressenek, de ezek a kiegészítők általában nem olyan koncentráltak, és nehezebbek a szervezet számára a sikeres felszívódáshoz. Minden por előnyös és hátrányos, ezért ha az étrenddel való kiegészítést fontolgatja, először beszélje meg kezelőorvosával.