Szívindex mérés

A szív elsődleges funkciója a vér egész testének szivattyúzása. Különféle méréseket alkalmaznak a szív pumpa hatékonyságának meghatározására. Bizonyos kardiovaszkuláris rendellenességek befolyásolhatják a szívnek a vér hatékony szivattyúzására való képességét, ami csökkentheti a vérvételt az olyan létfontosságú szervekhez, mint az agy, a vesék és a máj. Az oxigénben gazdag vér elégtelen ellátása ezekhez a szervekhez számos tünetet és szövődményt eredményezhet. A szívindex egy olyan módszer, amellyel megmérheti, mennyi szív vérzik a vér. Számos módszer alkalmazható a szívindex kiszámításához, viszonylag egyszerűtől a komplexig. Speciális orvosi berendezések, vagy akár kórházi kezelés szükséges a szívindex pontos meghatározásához.

A szívműködés hagyományos mérése

A szívelégteljesítmény hagyományos mérése a szívnek a vér szivattyúzására. A szív kimenet a szívből kiléptetett vér mennyiségét jelenti egy perc alatt, literben mérve. A szív kimenet kiszámítása a szívfrekvencia térfogatának vagy a szív által kiváltott vérmennyiségek szorzatának, a pulzusszámnak és a szívverések számának egyperces szorzásával történik. A páciens egészséges felnőttkori szívteljesítményének normális tartománya 4-6 liter vér percenként.

A szívindex mérése

A nagy személy magasabb szív kimenettel rendelkezik, mint egy kis személy. A szívindex olyan szív kimenetet jelent, amelyet egy személy méretéhez igazítottak. A szív teljes kibocsátásának a személy testfelülete vagy BSA általi felosztása biztosítja a szívindexet. Könyvükben a “Cardiac Physiology”, a Drs. David Mohrman és Lois Jane Heller beszámolnak arról, hogy a szív kimenete jobban korrelál a testfelületével, mint a súly. A testfelszín négyzetméterére kifejtett szív kimenetét szívindexként nevezik.

A szív kimenetének és a szívindex meghatározásának képletei

A szívindex kiszámításához először meg kell határozni a szív kimenetét. A szívelégteljesítmény kiszámítható a következő képlet segítségével: Pulzusszám (ütem / perc) X löket térfogat (mL / beat) = szív kimenet (mL / perc). A szívverés volumene a szív által pumpált vér mennyisége az egyes ütéseknek megfelelően, a Cardiovascular Physioloty Concepts weboldalának megfelelően. A következő képlet alkalmazásával folytassa a szívindex kiszámításához: szív kimenet (ml / perc) / testfelület (m2) = Szívindex (ml / perc / m2).

Normál értékek

A szívindex általában 2,6 és 4,2 L / min / m2 között van nyugalmi állapotban lévő felnőttekben.

Alacsony kardiális indexek okai

Bizonyos körülmények, amelyek csökkentik a szív szivattyúzási képességét, csökkenti a szívindexet. A szívinfarktus vagy a szívroham, a szívelégtelenség, a kardiogén sokk és a cardiomyopathia mind olyan állapotok, amelyekben a szívizom sérült és gyengült, ezáltal csökkentve a szív képes vér hatékony szivattyúzására. Minél kevesebb a szív által szivattyúzott vér, annál alacsonyabb a szív kimenete és a szív indexe.