Székrekedés és elektrolit egyensúlyhiány

Amikor eszel, feldolgozódik, és a tápanyagok felszívódnak, ahogy halad át a bélen, és végül székletbe kerül. A széklet bélben való átjutási ideje a különböző elektrolitok koncentrációjától függően befolyásolhatja a bélizomzat és az idegek működését. A székrekedés a fokozódó nehézségre és törzsre utal, amely a széklet átadásához jár, továbbá csökkent a széklet átjárhatósága is.

A székrekedés abnormális következménye lehet az izomzat összehúzódásában és relaxációjában érintett ionokban. Az idegek károsodása, ami serkenti a bélsüllyedés összehúzódását, székrekedéshez vezethet. A csökkent vízbevitel és az alacsony rosttartalmú diéta növeli a székrekedés valószínűségét. Az idős férfiaknál a székrekedés aggodalmát fejezi ki a vastagbélrák miatt.

A krónikus székrekedés kiterjeszti a bélfalat, és fokozza a vénás keringés nyomását a belekben. A vénák megfelelõ hajók, vagyis a nyomásnövelésnek megfelelõen nyúlnak, de nem térnek vissza korábban nem feszített állapotukba, a krónikus székrekedés aranyérû vagy dilatált edényeket okoz. A fekáliák felhalmozódhatnak és keményedhetnek az idő múlásával a krónikus székrekedés miatt.

Az alacsony kálium székrekedéshez vezethet. A kálium állandó kiáramlása a bél izomsejtjéből a sejt külső részéhez vezet. Ha a vér káliumszintje alacsony, több kálium hagyja el a sejtet. Amint több kálium folyik ki a sejtből, a cellát jobban ellenáll a membránon átfolyó áramnak, és így kevésbé hajlamos hatékonyan összehúzni és mozgatni a székletet. Az alacsony magnézium alacsony káliummal is társul, ezért székrekedéshez vezethet. Az alacsony kalciumot alacsony magnézium kísérheti, de nem okoz székrekedés, a magas kalcium székrekedéshez vezet.

Ha gyanítod, hogy székrekedésed van, növelheted a vízbevitelt és az étrendi szálbevitelt olyan módon, amely enyhíti a kellemetlen érzést. Lazítószerek, beöntések vagy kúpok lehetnek szükségük a kellemetlenebb székrekedéshez. Kerülje a túlzott feszültséget a kiszökés során, mivel ez az aranyér kialakulásához vezethet.

A székrekedés okai

A székrekedés szövődményei

Elektrolit egyenlőtlenségek

A székrekedés kezelése