Sötét pigmentáció a hátoldalon

Amikor a melanin, a bőr pigmentje, a csomók együttesen túl sötét foltokat képeznek a hátán, az állapotot hiperpigmentációnak nevezik. Magának a hyperpigmentációnak számos más gyakori oka van, de a sötét foltok helyreállításának lehetőségei nagymértékben azonosak az ok miatt. Az amerikai Osteopathic College of Dermatology szerint a legtöbb esetben a sötét pigmentáció a hátán nem egészségügyi probléma. Azonban a bőrön lévő foltokat bőrgyógyásznak kell megvizsgálnia, hogy kizárja a bőrrákot.

Okoz

A háttérben lévő pigmentáció tönkrement területei a napsugárzás vagy a mesterséges barnító eszközök hosszú távú expozíciójának tipikus megnyilvánulása. Ezeket a sötét pigmentációs területeket napraforgónak nevezik, de ismertebbé válnak máj-, nap- vagy életkor-foltokként. A hátsó rések is gyulladás utáni gyulladás vagy sérülés esetén általában gyulladásos hiperpigmentáció lehetnek. Az in vivo mellékvesékből álló Addison-betegség nevű rendellenesség hormonális egyensúlyhiányt okoz, ami sötét pigmentációt okozhat.

Tünetek

Ha a hátoldalán a pigmentáció területe a napraforgó, akkor lapos, világos körvonalú, lekerekített és barna, fekete vagy szürke. A nyak és a kéz, az arc, a váll, az alkar vagy az alsó lábak hátulján hasonló foltok láthatók. Az UV-sugárzás károsodásának egyéb jelei lehetnek, például ráncok vagy bőrszerű textúrák a bőrön. Ha a háton lévő sötét pigmentáció a gyulladásra vagy sérülésre adott reakció, akkor lehet, hogy a szervezet gyógyulási folyamataiban bőrpír, nyálkahártya, hegek vagy más jelei vannak. Az Addison-betegségnek számos tünete van, amelyek általában fokozatosan jelentkeznek, jegyzi meg a Nemzeti Endokrin és Metabolikus Betegségek Információs Szolgálatát. Az izomgyengeség, a fáradtság, az étvágycsökkenés, a testsúlycsökkenés, az emésztési zavarok, a hangulati változások, az alacsony vérnyomás, az alacsony vércukorszint, a sóvárgás, a fejfájás és a verejtékezés egyéb jelek és tünetek.

Diagnózis

A vizuális vizsgálat, más tünetek, az Ön kórtörténete, az Ön közvetlen családtagjainak kórtörténete, a napfény expozíciója, a napégés és a napvédő szokások figyelembevétele kulcsfontosságú a napfoltok felismerésére. A bőrgyógyász a bőr biopsziájához is mintát vehet az érintett bőrből. A gyulladás utáni hiperpigmentációt általában diagnosztizálják és megvizsgálják, hogy volt-e valamilyen újabb károsodás, pattanásos pattanás vagy más probléma a területen. Az orvos elvégzi az ACTH stimulációs tesztet az Addison-kór diagnosztizálására. Ez a teszt méri a hormon kortizol szintjét a vérben és / vagy a vizeletben, magyarázza a National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service. A CRH stimulációs tesztet akkor alkalmazzák, ha az első vizsgálat során rendellenes eredmények jönnek létre.

Megelőzés

A napsolai lósmellék a legjobban megakadályozható a megjelenésből és a romlásból, mivel védi a bőrt a hátán az UV sugárzástól. A Forgo mesterséges cserzés, az American Academy of Dermatology AgingSkinNet honlapját ajánlja. Viseljen pólót a szabadon kötött textíliából. Ha nem lesz póló, legyen valaki, aki előtte körülbelül fél órát alkalmaz a napellenzőre. Használjon vízálló terméket, ha valószínűleg úszni vagy verejteni. A gyulladás utáni hiperpigmentáció kevésbé valószínű, ha Ön nem karcolja meg, nem veszi fel a sérült bőreket, vagy más módon súlyosbítja a sérülést. Az Addison-betegség általában egy autoimmun betegség eredménye, és nem jellemzően megelőzhető. Az ismert autoimmun körülmények megfelelő kezelése azonban segíthet.

Kezelés

A háton lévő hiperpigmentáció bármilyen formája megfigyelhető helyi bőrszorító szerekkel. A retinoidokkal és enyhe szteroidokkal együtt alkalmazott hidrokinontermékek a MayoClinic.com szerint a vezető kezelés. A kozmetikai eljárások, beleértve a krioterápiát, a lézeres terápiát, a kémiai hámlasztásokat és a dermabráziát, megszabadulhatnak a sötét pigmentációtól is. Ezenkívül az Addison-betegség kezelése elsősorban hormonpótló terápiából áll.