Sötét felső ajak a terhesség alatt

A terhes nők 70 százaléka sötét foltokat teremtet az arcukon a terhesség alatt, az Egyesült Államok Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Kongresszusa (ACOG) szerint. Az ártalmatlan állapot, amelyet melasma vagy császármetszésnek neveznek, gyakran befolyásolja az arcát, az orrát, a homlokát, az állát vagy a felső ajakot körülvevő bőrt. A sötét bőr néha “a terhesség maszkjának” nevezik, mert annyira gyakori.

Ok

A hormonszintek emelkednek a terhesség alatt, és ez okozza a szervezetnek, hogy több melanint termeljen, amely felelős a haj, a bőr és a szem színének biztosításáért. Ha több melanin van a testben, a bőr bizonyos területeken túlságosan sötét lehet. Ezek a változások gyakran észrevehetőbbek a sötét bőrű nők esetében. A napsugárzás hatására a foltok sötétebbé és észrevehetőbbé válnak.

Megelőzés

A melasztát rosszabbodhat meg, ha megvédi magát a naptól. Az Amerikai Terhességi Szövetség azt ajánlja, hogy a nők viseljenek olyan fényvédőt, amely legalább SPF 15, amikor kint van. Húzzon kalapot, hogy megvédje az arcot a napsütéstől.

kilátás

A melasma a terhesség utáni első hónapokban gyakran önmagában elhalványul, de nem teljesen elmúlik. Ha a probléma továbbra is fennáll, a kezelések elérhetők. A sötét bőr visszatérhet a későbbi terhességekben. Ha a terhesség utáni fogamzásgátló tablettákat kezdi, és a foltok nem tisztázódnak, kérdezze meg kezelőorvosát a lehetséges kapcsolatról. Az orális fogamzásgátlók hormonjai melasma-t okozhatnak.

Kezelés

Ha a sötét bőr nem halványul meg a terhesség után, próbálja meg a bőrhigító krémeket, amelyek gyakran hidrokinont tartalmaznak, hogy javítsák az állapotot az American Academy of Dermatology szerint. A kémiai hámlasztások, a mikrodermabrázió és a lézeres műtét a terhesség utáni más terápiás lehetőségek. A terhesség alatt megpróbálhatja lefedni a sötétített bőrt sminkkel. Sötét rejtegetőt viselhet más smink alatt, hogy segítsen a bőrt kiszabadítani és elrejteni.

Figyelem

Ne próbálja terhesség alatt kezelni az állapotot orvosi jóváhagyás nélkül. Bizonyos bőrhigító termékek és egyéb kezelések terhesség alatt nem biztos, hogy biztonságosak. Ha új vagy gyorsan változó sötét foltokat, például méheket találsz, keresse fel orvosát, így az ACOG szerint a bőrrákot kizárhatja.