Sötét bőrszín és d-vitamin

A D-vitamint a bőrödből készítik, amikor a nap ultraibolya fényének kitéve. A fényvédő használat, a szezonális változások és a szabadban töltött idő megváltoztathatja a D-vitamin szintjét. A sötétebb bőr több melanint tartalmaz, ami az ultraibolya sugárzásnak való nagyobb védelemnek felel meg. Ennek a védőhatásnak köszönhetően a színezőknek több időt kell tölteniük a napsütésben, hogy a D-vitamint a könnyebb bőrszínekkel összehasonlítva készítsék el.

Ultraibolya fény és a D-vitamin

A napfénytől való védtelen bőrkiütés akár öt-harminc percig is megfelelő mennyiségű D-vitamint képes előállítani, a Dietary Supplements Hivatala szerint. A bőre olyan receptorokat tartalmaz, amelyek az ultraibolya sugárzást a naptól elválasztják, és D vitamint tartalmaznak. A vesék aktiválják a D-vitamint, hogy növeljék a csontok kalcium felszívódását.

A D-vitamin mérése

A D-vitamin vagy a kalcium-dioxid felezési ideje – azaz azt jelenti, hogy 15 napig marad a vérben, mielőtt a szint fele eltűnt. Ez egy erős indikátor, hogy mennyire jól termeli a szervezet a D-vitamint a csontfejlődés és az általános jólét szempontjából. Mégis, a kalcium nem megfelelő a D-vitamin tárolók tükrözésében. A koleszalciferol, amely a D-vitamin aktív formája, amely növeli a csontban lévő kalcium-lerakódásokat, felezési ideje 15 óra, és a szinteket rendszerint nem befolyásolja, amíg súlyos hiányosság nem áll fenn.

Bőrszín

Stanford Egyetem oszteoporózis szakértője, Robert Marcus írja a “Osteoporosis, Volume 1” című tanulmányában, hogy a tanulmányok nem találtak különbséget a sötét bőrszínben, így a D-vitamin a könnyebb bőrszínhez képest. Marcus kijelenti, hogy a sötétebb bőrszín védelmet nyújt az ultraibolya sugárzás ellen, de nem gátolja a D-vitamin szintézisét. A sötétebb bőrszínnel rendelkezők több időt tölthetnek a napnak kitéve, hogy ugyanolyan mennyiségű D-vitamint kapjanak, mint a világosabb bőrszínnel rendelkezők. A trópusi éghajlat növeli a D-vitamin koncentrációját a vérben, de a sötét bőrszínű emberek kevesebb dózist termelhetnek a D-vitamin miatt, mivel csökkentek az expozíció és a sugárzás erőssége. A sötétebb bőrszínt a nontróp régiókban kevesebb kalciumveszteség érheti el a könnyebb bőrhez képest hangok. Ez a magasabb kolekalciferol-szintekhez vezethet, amelyek növelik a kalcium retencióját és a csont lerakódását.

Csontsűrűség

Az aktív D-vitamin hiánya megnöveli a gyermekek csontképződésének kockázatát és felnőttkori csontok lágyulását. A sötétebb bőrű emberek, különösen az afrikai diaszpórák leszármazottai, alacsony kockázattal járnak az oszteoporózis kialakulásában annak ellenére, hogy alacsony a D-vitamin szintje. Marcus szerint az afroamerikaiaknak alacsonyabb a D-vitamin koncentrációja, de a magasabb kalciumfelszívódás és a magasabb kolekalciferol, ami az aktív D-vitamin, amely növeli a csontban lévő kalcium-lerakódásokat. A mexikói-amerikai nőknél magasabb a csontsűrűség, magasabb mellékpajzsmirigy-aktivitás és egyenlő D-vitaminszint, mint a kaukázusi nők.

Csontritkulás

A csont ásványi sűrűséget az amerikaiak körében nagymértékben hasonlították össze. Az afroamerikaiak a csontsűrűséget a fehérek felénél fogva elveszítik, annak ellenére, hogy fehérek kevesebb napfény expozíciót igényeltek, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint hozzanak Marcus szerint. Az eskimo csont ásványi sűrűségét tanulmányozták, és azt találták, hogy alacsonyabb csontsűrűségű, de alacsonyabb csonttörési arány.