Mellékvese rendellenességek és túlzott izzadás

Az emberi endokrin rendszer a hormonok termeléséért felelős mirigyhálózatból áll. A test egyik részében keletkező vegyi anyagok, amelyek a test más részein hatnak, szinte minden testi funkciót szabályoznak. A mellékvesék mirigyek, amelyek az egyes vese tetején helyezkednek el, hormonokat termelnek, amelyek segítik az anyagcserét, a vérben található vegyszereket, a nemi szerveket és a stresszválaszokat. A mellékvese rendellenességek növelhetik az előállított hormon szintjét, ami tüneteket okozhat, beleértve a túlzott izzadásokat.

Funkció

Minden mellékvese két különböző szakaszból áll, melyek mindegyike egy meghatározott hormoncsoportot állít elő. A mellékvesék külső része, a mellékvese kéregként, kortikoszteroidokat termel, beleértve a kortizolt, amely az energia felhasználásában és tárolásában, a sók és víz reabszorpcióját stimuláló aldoszteron, valamint a szexuális hormonok, beleértve az ösztrogént, a progeszteront és a tesztoszteront is stimulálja. A mellékvesék belső része, a mellékvese medulla, katecholaminokként besorolt ​​hormonokat termel, köztük az epinefrint, amit adrenalinnak is neveznek, és a noradrenalin nevű norepinefrint is. Az epinefrin és a noradrenalin a szimpatikus idegrendszerre hatnak. A mellékvesék betegségei miatt a mellékvese medulla növeli e hormonok szintjét, ami túlzott izzadáshoz vezet.

Mellékvese rendellenességek

Az edokrin rendszerben előforduló rendellenességek közvetlenül befolyásolhatják a mellékveséket, vagy befolyásolhatják a mellékvesékben a hormontermelést szabályozó egyéb mirigyeket. A daganat kialakulása a mellékvese medulla (phaeochromocytoma) néven ismert, fokozza a hormontermelést. Az agyalapi mirigy, amelyet gyakran neveznek a mesterséges endokrin mirigynek, adrenocorticotrop hormont termel, amely stimulálja a mellékvese hormonokat. Az agyalapi mirigy betegségei, mint például a hipofízis tumor kialakulása, ezért a mellékvesék kiválthatják a hormonok fokozott szintjét.

Epinefrin hatások

Az epinefrin a béta-adrenerg receptorokhoz és az alfa-adrenerg receptorokhoz kötődik, ami hatással van a test különböző részeire. Az epinefrin kötődik a béta receptorokhoz a szívben, serkenti a szívet erősebb összehúzódásra. Az epinefrin növeli a pulzusszámot, ugyanakkor az artériák és a vénák összehúzódását okozza, amint ezt a Cardiovascular Physiology Concepts leírja. Az epinefrin indukálja az izmok és a májon átfolyó vérerek dilatációját, növelve a véráramlást, hogy készen álljon a testre.

Norepinefrin hatások

Az epinefrinhez hasonlóan a noradrenalin a sejtek alfa- és béta-adrenerg receptoraihoz is kötődik. A noradrenalin szűkíti a véredényeket, ami a Colorado State University szerint erősíti a vérnyomást.

Izzadó

Általában az epinefrin és a noradrenalin növeli a szív kimenetét, ami hozzájárul a verejtéktermelés növekedéséhez. Ahogy a szív gyorsabban ver, a szervezet több oxigént hasznosít, növeli a testhőt. Ezenkívül ezek a mellékvese hormonok növelik az anyagcserét azáltal, hogy stimulálják a zsírsejtek bomlását az izmok számára, hogy energiát használjanak fel, és növeljék a testhőt. A testnek meg kell szüntetnie a kiegészítő hőt a verejtékmirigyek aktiválásán keresztül. A mellékvesék rossz működését okozó állapotok, például a pheochromocytoma, a MayoClinic.com szerint a mély izzadáshoz vezetnek.