Magas pulzusszám és stressz

A pulzusszám vagy impulzus a szívizom szivattyúinak percenkénti száma. A pulzusszám változik a nap folyamán, és hajlamos arra, hogy az éjszakai alvás után reggel alacsonyabb legyen, és nagyobb erőfeszítés közben megy magasabbra. Ezek normális ingadozások, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a szívizom különböző helyzetekben reagál a szervezet vér és oxigénigényére. Ha azonban a pulzusszám túl magasra vált, vagy krónikusan emelkedik, akkor problémák merülhetnek fel. Az egyik olyan helyzet, amely magas szívverést okozhat, a stressz. A szövődmények elkerülése végett a kulcs annak megértése, hogy a stressz hogyan befolyásolja a pulzusszámot, és milyen lépéseket tehet a stressz szintek és a szívritmus ellenőrzése alatt.

Azonosítás

Ahogy a szívizom vérnyomást fejt ki a testen, nyomás uralkodik az érfal falai ellen. Ez úgy érzi, mint az impulzus vagy pulzusszám. A legegyszerűbb hely az impulzus érzésére a csuklóban, amelyet radiális impulzusnak neveznek, vagy a nyak, amely a carotis pulzus. Ha az indexet és a középső ujját felhelyezi e két folt valamelyikére, és megszámolja, hogy hányszor érzi az impulzust, az egyedi szívfrekvenciát ad. Az impulzus teljes percben számolható, vagy 10 másodpercre számolható, majd hatszor megszorozható. A Nemzeti Sürgősségi Orvosi Egyesület szerint a normál pulzusszám 60-90 ütés / perc. A sportolók 40-nél alacsonyabb pulzusszámmal rendelkezhetnek, és egyes személyeknek a 90-esnél nagyobb pulzusszámuk van, annak ellenére, hogy nincs betegség. Azonban a következetesen 90-nél magasabb pulzusszám magas, és értékelni kell.

szempontok

A stressz egy része a mindennapi életnek, de szubjektív élmény, az Amerikai Stressz Intézet szerint. Ami stresszes egy ember számára, nem okozhat stresszt a másikban. Emellett mindenki másként reagál a stresszre. Néhányan lépést tartanak, míg mások nehezen küzdenek. Minden olyan helyzetben, ahol a szervezet úgy érzi, hangsúlyozta, olyan események lánchosszantása van, amelyek arra szolgálnak, hogy segítsenek a szervezetnek a helyzet leküzdésében. Különböző vegyi anyagok szabadulnak fel, hogy segítsenek a testnek harcolni vagy menekülni, ami sok változást tartalmaz a testben. Ez magában foglalja a pulzusszám és a légzés mértékének emelését, hogy segítse a szervezetnek szükséges extra vért és oxigént, és elnyomja az immun- és emésztőrendszereket az energiatakarékosság érdekében. Akkor, amikor a fenyegetés elmúlt, a test visszatér nyugalmi állapotba.

figyelmeztetések

Míg a stresszválasz természetes és hasznos válasz bizonyos rövid távú helyzetekben, akkor problémák merülhetnek fel, amikor a stresszválasz folyamatosan aktiválódik. Ez akkor fordulhat elő, ha a mindennapi élet válik stresszessé családi, munka, pénzügyi vagy egészségügyi problémák miatt. Ilyen helyzetekben a harc vagy repülés válaszideje soha nem fordulhat el teljesen, ami folyamatosan éberen tartja a testet. Ez okozhat egészségügyi problémákat a Journal of the American Medical Association szerint, mivel a stresszválasz során felszabaduló hormonok – például az adrenalin – a szívizom keményebb és gyorsabb működését eredményezik. Idővel ez vezethet a krónikusan emelkedett pulzusszámhoz, kóros szívritmuszokhoz, szívelégtelenséghez, szívrohamhoz és hirtelen szívhalálhoz. Ez különösen fontos a szívbetegek körében. Ezenkívül a nőknél a férfiaknál nagyobb a stressz okozta szívbetegségek kockázata.

Megelőzés / Solution

Bár a stresszválasz növelheti a pulzusszámot, a stressz szabályozására szolgáló meditációs vagy relaxációs technika tanulása segíthet a szívritmus csökkentésében. A Massachusetts General Hospital Benson-Henry Intézetének testmunka-tudományi intézete szerint a nyugodt állapotnak nevezett nyugodt állapot elindítása segíthet lelassítani az agyhullám aktivitását, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a pulzusszámot. Ez a technika hasznosnak bizonyult a szívbetegségek kezelésében és számos más körülményben, amikor megfelelő orvosi ellátást és egészséges életmódbeli választásokat tartalmaz.

Relaxációs technikák

A meditációs vagy relaxációs technikák gyakorlása nem csak a békés állapot megszerzéséről szól, hanem a Mayo Klinika szerint a stressz okozta kopás is csökkenthető. A relaxációs technikák sokféle formája alkalmazható. Csendben ülve, és a légzésre koncentrálva, vagy egy olyan szóval, mint a nyugalom vagy a béke, alapvető formája. Vannak olyan technikák is, amelyek ön-javaslatokat vagy képeket használnak a test nyugtatásához. Vannak olyan mozgó formák is, mint a jóga és a tai chi. Séta, biciklizés vagy úszás is meditációs gyakorlatgá válhat. Nem számít, milyen formát használnak, a cél az, hogy az elmét távol tartsák az aggódó gondolatoktól, és lehetővé teszik, hogy a figyelem 100 százalék legyen a lélegzeten, a szóban, a képen vagy az elvégzett tevékenységen. Ez jeleket küld az elme és a test számára, hogy nyugodtan pihenjen, ami viszont le tudja csökkenteni a pulzusszámot.