Légzési gyakorlat a fülzúgás enyhítésére

A tinnitus tünet, nem önmagában olyan állapot, amelyet a fülben csengõ vagy más zaj jellemez. Bár ez csalódást okozhat, a fülzúgás ritkán súlyos, és általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát. A fülcsengés kezelése magában foglalja a mögöttes állapot kezelését. A relaxációs technikákat is megkönnyebbülhet, mint például a mély légzés.

Tinnitus háttér

A tinnitus meglehetősen gyakori probléma, és általában egy mögöttes állapot tünete, például az életkorral összefüggő halláskárosodás, a hangos zajnak való kitettség, a fülben fellépő abnormális csontnövekedés vagy a fülcsatorna elzáródása által okozott fülgyulladás. A fülzúgás egyéb kevésbé gyakori okai közé tartoznak a Meniere-kór, a depresszió és a stressz, a temperamentis mandula, a TMJ, a rendellenességek, valamint a fej- és nyaki sérülések. A fülzuhanás rövid és hosszú távú tünet lehet, és az életkorral fokozódhat.

Kezelés

A fülzúgás leghatékonyabb kezelése az alapbetegség kezelése. Ha a fülzúgás rövid távú, mint például a hangos, hangos koncertek rövid távú kitettségéből fakadó eset, akkor önmagában is el kell mennie. Hasonlóképpen, a fülzsír eltávolítása vagy az olyan gyógyszercserék megváltoztatása, amely az állapotot okozhatja, szintén meg tudja oldani a fülzúgást. Nem oldható mögöttes állapotok, a krónikus stressz vagy a depresszió vagy a hosszú távú halláskárosodás okozta hosszú távú fülcsengés nem biztos, hogy gyógyítható, de hallókészülékek, fehér zajú gépek és maszkolási vagy átképző eszközök használatával közvetíthetők. , A fülben viselt, fedezzen fel vagy segítsen megszokni a zajt. A lélegző gyakorlatok hatékony kiegészítő kezelést jelenthetnek, különösen olyan esetekben, amikor a fülzúgást vagy stresszt vagy depressziót okozzák vagy súlyosbítják.

Légzésgyakorlás

A fülzúgás, még akkor is, ha nem közvetlenül a stressz okozza, súlyosbíthatja a stresszt. A mély légzés gyakorlata hatékony módszer a stressz enyhítésére, és segíthet abban, hogy elgondolkodzon a tinnitusról. Ha a fülzúgás megnehezíti a koncentrálást vagy az alvást, a mély lélegzés gyakorlása elősegítheti a refokust, vagy érezheti magát ahhoz, hogy aludni lehessen. Egy egyszerű légzést a pihenésre naponta többször is végezhet bárhol is. Üljön kényelmesen a padlón, a lábaidat vagy egy székben. Tartsa egyenesen a gerincét, de hagyja, hogy a vállak pihenjen. Zárja be a száját, és mélyen belélegezze az orrát, kissé szorítsa a torok izmait, hogy a lélegzete hallható legyen. Hagyja a hasát, hogy levegővel töltse be belélegzését. Lassan ugyanúgy lélegezzen ki, ugyanabban a hallható zajban a torok hátán és a hasizmok összehúzásával, hogy a köldök a gerinc felé húzódjon. Folytassa a légzést lassan és egyenletesen öt-30 percig, vagy amíg teljesen nyugodt lesz.

szempontok

A mély légzést csak a fülzúgás kiegészítő kezelésére szabad használni. Forduljon orvosához a fülzúgás okainak diagnosztizálásához és kezeléséhez. Bizonyos esetekben a fülzúgás komoly hátteret jelenthet. Egyéb relaxációs technikák, például a masszázs és a jóga is segíthetnek a fülcsengés enyhítésében. Kerülje el azokat a dolgokat, amelyek ronthatják a fülzúgódást, beleértve a nikotint, az alkoholt és a hangos zajokat.