Kreatin és köszvény

Ha köszvényt diagnosztizálnak, gyakori, hogy étrendi változásokat indítanak a köszvényes támadások megelőzésére. Azonban az étel, amit eszel, nem lehet az egyetlen ok a kellemetlen érzésedre. Néha az Ön által szedett kiegészítők, például a kreatin, növelhetik a fájdalmakat. Ezért értesítse kezelőorvosát a mellékhatásokról, amelyekkel megelőzheti a szövődményeket.

Mi a kreatin?

A kreatin olyan kémiai anyag, amelyet természetes módon termelnek az izmaidban, és számos hús és hal megeszik. A kreatin szintén népszerű kiegészítő, amelyet a testépítők használnak. A University of Maryland Medical Center jelentése szerint az Egyesült Államokban az emberek évente több mint 14 millió dollárt költenek a kreatin kiegészítőkre. Eltekintve attól, hogy potenciális atlétikai teljesítménynövelő, hasznos lehet a Parkinson-kór progressziójának lelassításában, a McArdle-betegség tüneteinek javításában és a szívelégtelenségben szenvedő betegek és az izomrendellenességben szenvedők javulásában.

A köszvényről

A köszvény olyan állapot, amely akkor fordul elő, ha nagy mennyiségű purint fogyaszt. Ezek a purinok, amelyek számos szervi húsban, gombaban és kis halban megtalálhatók, növelik a szervezet húgysavszintjét. A húgysav fokozott szintje nem tud megfelelően oldódni a véráramba, és kristályosodik az ízületekben. Ez fájdalmas arthritist és látható ízületi gyulladást okoz. A köszvény fellángol, és étrendi változásokon, fájdalomcsillapításokon keresztül kezelik, és ha gyakori ismétlődő mellékhatások jelentkeznek, a húgysav eltávolítását fokozó gyógyszerek és a húgysav felépülésének megelőzése.

Kapcsolódnak egymáshoz?

A “Rheumatic Diseases Annals” című 1992-es számában megjelent tanulmány pozitív korrelációt mutatott a köszvényes és a köszvény nélküli férfiak húgysavszintje és kreatinszintje között. A kutatók azt sugallják, hogy a magas kreatinszint a magas húgysavszint és a köszvény miatt hibás lehet. Gyakran előfordul, hogy a magas kreatin-tartalmú élelmiszerek magasak a purinokban, és korlátozni vagy elkerülni őket. Ha azonban kreatin-kiegészítőt szed, és gyakori köszvényes támadásokat tapasztal, addig szüntesse be a kiegészítést, amíg további lehetőségeket nem intézhet orvosával.

Vese-szövődmények

Mind a kreatin, mind a köszvény növelheti a vesebetegség kialakulásának kockázatát. A köszvény okozta köhögési kövek gyógyhatásúak lehetnek. A Maryland Orvostudományi Egyetem szerint azonban a kreatinin-kiegészítők által okozott vesekárosodás felerősödhet a diuretikumok, a cimetidin vagy a probenicid használatával. A probenicid különösen aggasztó a kreatin-kiegészítőkben szenvedők számára, mert a probenicidet köszvény kezelésére használják, és hangsúlyozza, hogy kreatin-használatát orvosának kell közzétenni.