Kémiai hámlás és terhesség

Amikor egy nő teherbe esik, a dolog, amit a testébe helyezi, és a testére, hatással lehet a csecsemőre. Mivel a babák olyan egészségügyi rendszereket fejlesztenek ki, mint például az immunrendszer, gyakran nem olyan felkészültek, mint a felnőttek, hogy kezeljék a kemény vegyi anyagokat. Ez olyan tényezővé válhat, ha egy nő hozzászokott dermatológiai kezelésekhez, például kémiai hámláshoz.

Jelentőség

A kémiai héjak egy hígított kémiai oldatot alkalmaznak annak érdekében, hogy számos bőrfrissítő hatást biztosítsanak. Ezek közé tartoznak a foltok, ráncok, napsugárzás és még a karcinogének megelőzése, amint azt a University of Virginia Health System. Míg a hámok a leggyakrabban társulnak az arcra történő alkalmazásra, azok a kézre, a mellre, a lábakra, a karokra stb. Is alkalmazhatók. A kémiai hámlasztók erőssége változik, vagyis egyesek átterjedhetnek a bőr mélyebb rétegeibe, mint mások. Számos mellékhatást eredményez. Mivel ezek a helyi hatóanyagok felszívódnak a véráramba, hatással lehetnek a magzatra.

típusai

Számos kémiai hámlasztípust léteznek, és mindegyiknek eltérő a bőrbehatolása és hatása, a University of Virginia Egészségügyi Rendszer szerint. Ezek közé tartoznak az alfa-hidroxi-savak, amelyek glikolos, tejsavas és gyümölcsös savakat tartalmaznak. Ez a fajta hám nem jut be a bőr mélyebb rétegeihez, hanem a pattanások, a száraz bőr és a napsérült bőr csökkentéséhez. A triklóecetsav héja mélyebb héjak, de általában nem igényelnek érzéstelenítést. Ezen héjak előnyei közé tartozik a finom ráncok kiegyenlítése, a foltok csökkentése és az életkor foltok észrevehetőségének csökkentése. Végül a fenolhéjak olyan mély héjak, amelyek nyugtatást igényelnek, és akár a gyógyulás hónapja is. Ezek a héjak nagyon sima ráncokat gördíthetnek ki, és eltávolíthatják a prekancerózus növekedést, mint például a molyok.

Szakértői Insight

Dr. Jeanette Graf, MD, a FAAD klinikai és kutató bőrgyógyász a Family Groove-on a terhesség alatt megengedett bizonyos kémiai hámlasztási formák. Ilyen biztonságos kezelhető héjak például a glikolsav, tejsav vagy más alfa-hidroxi-savas peelingek. Dr. Graf javasolja pufferelt héjak használatát, amelyek elegendő mennyiségű savkoncentrációt tartalmaznak, hogy csak 5 percig vagy kevesebben aktívak legyenek.

Figyelem

Bár a kémiai hámlások bizonyos formái biztonságosak lehetnek a terhesség alatti alkalmazásra, mások, mint például a szalicilsav és a béta-hidroxi-savas hámlasztás elkerülendő, a The Family Groove szerint. Ez azért van, mert a szalicilsavat felszívja a bőr és befolyásolhatja a növekvő baba.

szempontok

Amellett, hogy a kémiai hámlás hatása a csecsemőre is hatással van, fontos megfontolni a hatásokat a saját bőrére is. A Cleveland Klinika szerint a terhesség megnöveli annak kockázatát, hogy a nő átmeneti vagy állandó elszíneződést tapasztalhat az arcán. Ezek akkor fordulhatnak elő, ha a kémiai hámlás negatív reakciót mutat a bőrrel, és a bőr pigmentje sötétebbé válik. Bár ez a kockázat alacsony, fontos, hogy megbeszéljék orvosával, még akkor is, ha enyhe hámláson mennek keresztül.