Kar haja növekedése

A karján lévő szőrök a fején és a testén növekvő 5 millió között vannak. Rövidebb és vékonyabb, mint a haj fején és a test más területein, például a hónaljon. Mind a férfiak, mind a nők karszőrrel rendelkeznek. A karja szenzoros érzékelőként szolgálhat, felidézve a szélbe, hogy közel vagy valamihez, vagy az a bika hamarosan a karodra száll, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma Tudományos Pedagógiai Hivatala szerint.

Hajszerkezet

Akár a fej, a kar vagy a hát, a haj általában két alapvető struktúrák. Ezek a tüsző a bőrön és a tengely, amely a bőr felett látható, az Amerikai Hajhullás Szövetség szerint. A szőrtüszőnek sok rétege van, és mindegyiknek különböző funkciói vannak. A papilla a tüszőben van. Csekély véredényei vannak, amelyek táplálják a szőrsejteket. A haj élő része, az úgynevezett izzó, a tüszőben található. A talp az alján lévő papillát körülveszi. Az izzóban lévő sejtek 23-72 óránként oszlanak el. Egy belső és egy külső köpeny veszi körbe a szőrtüszőt. A burkolatok alkotják és védik az ember növekvő hajszálakat. A belső burkolatok egészen a bőr faggyú, vagy olaj, mirigy nyílásáig futnak. Az olajmirigy az Ön haját és bőrét adja meg.

Haj növekedés

A hajnak növekedési fázisa van, ami azt jelenti, hogy egy tüsző új időközönként új sejteket termel. Ezután belép egy pihenő fázisba, amelyben a haj kifogy. A karokon levő hajsejtek megállnak, vagy megyek a pihenő szakaszba, néhány hónapon keresztül. Ezért van a karján lévő haj nem olyan hosszú, mint a fején levő haj, melynek hosszabb növekedési ciklusa 2-6 év.

Velus Hair

Kétféle haj van a testen. A karszőrzetet vellus hajnak hívják. Ez a fajta haj rövid, puha és finom. Vellus haj lehet sötétebb emberek, különösen azok, akik sötétebb arcszín. A vellusszőr a karján és másutt a testen segít a szervezetnek fenntartani a tartós hőmérsékletet, mivel kis szigetelést biztosít a KidsHealth.org szerint.

Pubertás

A PBSKids.org szerint a haj egy személy karjaiban megváltozik a pubertás. Vastagabb lesz és észrevehetőbb lesz. A karszőrzet gyakran imitálja a haj színét a fejére – de nem mindig. A “nem megfelelő” haj még mindig normális. A bőr színét meghatározó melanin nevű pigment szintén meghatározza a karszőrzet színét. A pubertás után a szervezet több sebumot termel. Ez ismét megváltozik az életkorral, hiszen a szervezet éveken át kevesebbet termel, különösen a nőknél.

Történelem

A karjaidon levő libamelléket a hajhagymákhoz erősített izmok okozzák, amelyek felfelé húzódnak. Ezek az ideiglenes dudorok felbukkannak, amikor megdöbbentő vagy hűtöttek, a Discovery.com szerint. Az állatokon a liba-bundáknak szándékukban áll a pelyhes toll vagy a szőrzet levegőt és meleget csapni. Azt is megnehezítik az állatot. A tudósok nem tudják, hogy az emberek miért tartják karjában a látszólag haszontalan karhajt. A testszőr a “haszontalan” vagy “csaknem haszontalan” emberi tulajdonságok közé tartozik, amelyeket Charles Darwin az “Ember leereszkedése” által azonosított. Ezek a tulajdonságok, amelyeket elméletileg megfogalmaztak, már nem állnak természetes kiválasztásnak. Több mint egy évszázaddal Darwin után azonban a tudósok még mindig nem tudják megmagyarázni, hogy miért vannak olyan tulajdonságok, amelyek úgy tűnik, hogy túlélik hasznukat emberben maradnak, beleértve a karhártyákat és a bölcsességfogakat is. A tudósok szintén nem értenek egyet a testszőrzet emberi eredetével kapcsolatban.

Azok, akik nem szeretik a karszőrzetüket, sok lehetőségük van eltávolítani, a KidsHealth.org szerint. A borotválkozás 1-3 napig tart. A Delapatories napokig akár két hétig is eltarthat. A dilapatív reagál a haj fehérje szerkezetével, ami feloldódik. A gyantázás, amelyben viaszt alkalmaznak egy területre és kihúzzák, ha haját szedik, három-hat hétig tarthat. Az elektrolízis elektromos áramot használ a gyökér elpusztítására. Állandónak kell lennie, de egyesek újra regenerálják a hajukat. A lézeres szőrtelenítés megakadályozza a szőrnövekedést, de lehet költséges és gyulladást vagy vörösséget okozhat.

Eltávolítás