Egy szakadt izom a felső háton

A felső hátsó izmok nyújthatnak, csavarhatók és szakadozhatnak sport vagy véletlen sérülés során. Az izmok sérülése, mint például a rombusz major, a rombusz minor és a trapézis, amelyek segítik a gerinc és a vállak megtartását, súlyos hátfájást és fogyatékosságot okozhatnak: az orvosok otthoni ápolásra és rehabilitációra számíthatnak közepes felső háti törzseknél. A csont, az ín, az ín vagy az ideg szövődményei által kiváltott izmok további kezelést és esetleges műtétet igényelnek.

Funkció

A kellemetlen vagy stresszes mozdulatok során az izomszövet rostjai felszakadhatnak. Amint azt a NYU Langone Medical Center jelentette, a teljes szétválasztás eredménye a szakadt izmok, amelyek lebontják a fizikai erőt. Az automatikus gyulladásos válasz fokozza a felső hátra gyakorolt ​​nyomást, ami fájdalmat okoz és akadályozza a mobilitást. Ezeknek a súlyos hátsóknak a kezelései megkönnyítik a gyulladás hatásait és ösztönzik a sejtek regenerálódását az izomszövetekben.

Azonosítás

A megrepedt izmokat nem lehet megkülönböztetni a kisebb háttörzsektől az orvosi vizsgálatok nélkül. Az orvosok megvizsgálják a betegeket, hogy megállapítsák, melyik felső háti izom károsodott, és hogy más testrészek is részt vesznek-e, például a rotációs mandzsettában a csonttörések, a diszlokációk és az ízületi gyulladások átfogóbb diagnózishoz szükségesek. A University of Buffalo Sports Medicine csoport jelentése szerint a képalkotó vizsgálatok, mint például a röntgen, az MRI és a CT vizsgálat segítséget nyújtanak a sérülés mértékének meghatározásában.

Jellemzők

A felső hátsó törzsek, amelyek csak egy vagy több izmot érintenek, akut hátfájást, melegséget és duzzanatot jelentenek. A betegek úgy érzik, hogy pattanás vagy égő abban a pillanatban, hogy az izom kiáramlik. Ezt követően a NYU Langone Orvosi Központ megjegyzi, hogy többet fog fájni, ha a betegek megpróbálják mozgatni az érintett területet, ami vérzést okozhat a belső vérzésből. Az izom gyenge lesz, de nem szabad elveszíteni a teljes mobilitást.

Megoldás

Az UB Sports Medicine csoport az első két-három nappal a sérülés után az agresszív elsősegély-kezelést ajánlja a szakadt izmok kezelésére. A pihenés és a korlátozott aktivitás irányítja a sejtenergiát a gyógyulás felé. A betegeknek olyan gyógyszereket kell szedniük, mint például az aszpirin vagy ibuprofen a hátfájásra, valamint a jégcsomagokat háromórás időközönként a duzzanat csökkentése érdekében. Ahogy az akut tünetek csökken, a betegek fokozatosan elkezdhetik nyújtani, gyakorolni és végül folytatni a rendszeres és sporttevékenységet.

Időkeret

A hátfájásnak 48 órán belül el kell tűnnie, az Országos Arthritis és Csont- és izomrendszer, valamint a Betegségek Intézete szerint. Ezután a betegek a mozgási tartományukon belül elkezdhetnek nyújtódni. Ha a fájdalom nem növekszik, akkor a rehabilitációs gyakorlatoknak meg kell kezdődniük, ami akár több hétig is tarthat. Ha az izmok sebészeti javításra szorulnak, az orvosok ezt az időkeretet módosítják. A páciens edzettségi szintjétől és az izomtömeg nagyságától függően a teljes gyógyulás 2-3 hónapig tarthat.