Cisztás pattanások és 400-as vitamin

A pattanás legsúlyosabb formája a cisztás pattanás, melyben a bõr felületén a gombákkal teli csomók képeznek. Mivel a cisztás akne elhagyhatja a maradandó hegeket, fontos, hogy az akne ezen formáját azonnal és hatékonyan kezeljék. Az egyik természetes gyógymód, amit egyesek megpróbálták, az E-vitamin, amelyet belsőleg lehet bevinni vagy helyileg alkalmazható.

Alacsony plazma E-vitamin és akne

A 2006. májusi “Klinikai és kísérleti bőrgyógyászat” című cikket az A-vitamin és az E-vitamin plazmaszintjeiről tanulmányozták akne pácienseknél. Az állapot nélküli kontrollcsoporthoz képest a pattanásoknál szignifikánsan alacsonyabb volt a vitaminok szintje. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a súlyos aknás betegeknél ezek a vitaminok alacsonyabbak voltak, mint a betegség enyhébb formái, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek a tápanyagok alacsony plazmaszintje fontos szerepet játszott a betegség kialakulásában és súlyosságában.

Aktuális E-vitamin

A 2008. júliusi “Dermatology in Dermatology” című kiadvány szerint az E-vitamin és más vitaminok, mint az A, C és B3 antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Helyileg alkalmazva hatékony kezelést jelentenek a fotózáshoz, pattanásokhoz, pigmentációs zavarokhoz és sebgyógyuláshoz. A vitaminokat azonban a megfelelő formában kell a bőrre alkalmazni. Bizonyíték van arra is, hogy e vitaminok kombinációja hatékonyabb, mint az egyes tápanyagok.

Az E-vitamin koncentrálódik a faggyúba

Az E-vitamin erősen koncentrálódik a faggyúba. A Sebum úgy tűnik, hogy szállítási mechanizmusként viselkedik, ha az E-vitamint a véráramból veszi és viszi a bőrfelszínre. A kutatások azt mutatják, hogy a szájon át adott E-vitamin kiegészítés három hete növeli a bőr felületén. Mivel a gyulladás és az oxidatív stressz szerepet játszik az aknában és az E-vitamin csökkenti ezeket a folyamatokat, ez az eredmény egy lehetséges mechanizmust javasol, amely révén ez a tápanyag csökkentheti a bőrbetegség súlyosságát.

Az E-vitamin javítja a benzoil-peroxid hatásait

Mivel az akne okozta baktérium ellenállóvá válik az antibiotikumokkal szemben, meg kell találni a módját a nem antibiotikus kezelések hatékonyabbá tételére. A benzoil-peroxid egy mérsékelten hatékony helyi bőrpír, amely azonban irritálhatja a bőrt. A “Journal of Drugs in Dermatology” című 2009. júliusi cikkében megállapításra került, hogy a gyógyszerkészítmény hatékonyságát és tolerálhatóságát növeli az E-vitamin hozzáadása a készítményhez. Még hozzáadott E-vitaminnal is, azonban nem alkalmazható egyedül a súlyos akne kezelésére, és más kezelésekkel kell kombinálni.