Canola oil vs. napraforgóolaj

Amikor növényi olajokat vásárolsz, találkozhatsz egy típusú canola olajjal, de többféle napraforgóolajjal. A napraforgómagok különböző folyamatokon mennek keresztül, hogy különböző mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírokat állítsanak elő. A kanolaolaj és a különböző napraforgóolajok egészséges szív-egészséges telítetlen zsírok forrásai, de különböző zsírokat tartalmaznak. A canola és a napraforgóolajok szintén különböznek vitamin tartalmak és főzésük során.

Mindkét típusú telítetlen zsír – egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen – csökkenti az összkoleszterinszintet és a rossz koleszterint. Az egyszeresen telítetlen zsírok további előnyökkel járnak: növelik a jó koleszterint is. Ha egyszeri telítetlen zsírokat szeretne növelni az étrendben, akkor menjen a magas olajos napraforgóolajjal, mert az összes zsír 83 százaléka egyszeresen telítetlen zsírokból áll. A linóleum napraforgóolaj 50 százalékos egyszeresen telítetlen zsírokkal rendelkezik. Canola olaj esik a két napraforgóolaj között. A kanolaolaj és az összes napraforgóolaj 120-124 kalóriát tartalmaz 1 evőkanálnyi adagban. Az összes kalória 14 gramm zsírból származik.

Az esszenciális zsírsavak – az omega-3 és az omega-6 – többszörösen telítetlen zsírok. Mindkét típusú zsírsav csökkenti a cardiovascularis betegségek kialakulásának kockázatát, a Harvard School of Public Health szerint. Az omega-3 zsírsavak segítenek megakadályozni a szabálytalan szívritmust és gátolhatják a vérrögképződést. Egy evőkanál canolaolaj 1,3 gramm omega-3-t tartalmaz alfa-linolénsav formájában. A napraforgóolaj ugyanazon része 9 g omega-6-ot tartalmaz linolsav formájában. A napraforgóolaj magas olajos fajtája azonban nem jó forrása a többszörösen telítetlen zsíroknak.

A legtöbb növényi olaj csak két tápanyagot tartalmaz: az E és a K vitamin. Az egyes vitaminok mennyisége jelentősen eltér az olajfajtától a másikig. Az E-vitamin fontos antioxidáns, amely védi az alapvető zsírokat a szervezetben a szabad gyökök által okozott károktól. A Canola és a napraforgóolaj az E-vitamin jó forrása, de mindkét típusú napraforgóolaj a legjobb választás, mivel az ajánlott napi adag 37% -át kínálja 1 evőkanálnyi adagban. A kanolaolajnak ez a fele. A Canola olaj 10 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami a javasolt napi bevitelének 8% -a. A napraforgóolajok nem jó forrása a K-vitaminnak.

Amikor fűtöttek, a növényi olajok elérik a dohányzási pontot, ami a hőmérséklet, mielőtt tűzbe kerülne. Az égési veszély mellett a dohányzásnál a zsírok elkezdenek lebomlani, mérgezővé válni és tönkretenni a főzni kívánt ételt. A napraforgóolaj, különösen a magasolaj típusú, magas füstpontja van a barnuláshoz és a sütéshez, jegyzi meg a Cleveland Clinic. A Canola olajnak közepes füstpontja van, ami azt jelenti, hogy sütéshez és sütéshez használhatja, de nem magasabb hőmérsékletű sütést.

Jó a szívedért

Többet egy jó dologról

Essential Antioxidáns

Toxinmentes főzés