Az emésztési arány az élelmiszer

Amikor ételt fogyaszt, az emésztőrendszer úgy működik, hogy kisebb darabokra törje fizikailag, mechanikus mozgásokon keresztül, és kémiailag emésztőenzimek alkalmazásával. A különböző élelmiszeranyagok mechanikai bontása viszonylag egyenletes arányban fordul elő a tábla felett, de a különböző élelmiszer-ipari anyagok kémiailag nagyon különböző mértékben emésztik fel.

makrotápanyagokkal

Ha ételt eszel, akkor három különböző makrotápanyagot vesz be. A makronutriens egyfajta vegyi anyag, amely a sejteket energiával látja el, és nagy mennyiségben van szüksége. A három különböző makronutriens kategória fehérjék, szénhidrátok és zsírok. A legtöbb étel tartalmaz ilyen típusú makronutriensek közül többet – egy szendvics például gabonából származó szénhidrátot, töltelékekből származó fehérjét, például hús vagy sajt, valamint különféle töltelékekből és fűszerekből származó zsírt tartalmaz.

Emésztési enzimek

Annak érdekében, hogy képes legyen felszívni az élelmiszer kémiai összetevőit a véráramba, az emésztőrendszernek meg kell szüntetnie a nagy makrotranszfer molekulákat kisebb alkotóelemeikbe. Az emésztőrendszer az enzimeket kiválasztja, hogy ezt megvalósítsa, ahol az enzim olyan vegyi anyag, amely segít a reakció gyorsabb reakciójában, mint másképp. Az amilázokat titrálja a szénhidrát, a lipázok emésztésére és a proteázok emésztésére a fehérjék megemésztésére, magyarázza Dr. Lauralee Sherwood az “Emberi élettan” című könyvében.

Enzim kiválasztás

Néhány, ami befolyásolja a különböző élelmiszeripari anyagok emésztési sebességét, attól függ, hogy az enzim szekréció helye az emésztőrendszerben van-e. Például elkezdi a szénhidrát emésztését, miközben még mindig rágja az ételeit. Dr. Sherwood elmagyarázza, hogy a nyál amilázot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a szénhidrát lebomlik a szájban, és folytatódik az emésztési folyamat többi részében. A fehérjéket emésztjük a gyomorban, és a fehérje emésztés folytatódik a vékonybélben. Nem zsírozza meg a zsírokat, amíg el nem éri a vékonybelet.

Időkeret

Összességében a szénhidrát megemésztésére a legkevesebb időt vesz igénybe. Mire a szénhidrát eléri a vékonybelet, legalább néhány szénhidrát összetevő molekulákba bomlik, és a bél képes felvenni. A fennmaradó szénhidrátok emésztik és gyorsan felszívódnak. Egy kicsit hosszabb – néha egy-két órát vesz igénybe – megemészteni és felvenni a fehérjét, jegyzi meg Dr. Gary Thibodeau az “Anatómia és élettan” című könyvében. A kövérség a leghosszabb, hogy megemésztse és elnyelje – gyakran több órát.

elágazások

Mivel a szénhidrátok a leggyorsabb élelmiszer-típusok, amelyek megemésztik és felszívják őket, a legközvetlenebb energiaforrással rendelkeznek. A zsírok viszont sok időt vesz igénybe, hogy energiát nyújthassanak sejtjeiknek, de segíthetnek abban, hogy sokkal hosszabb ideig érzed magad, mint a szénhidrátok, mivel ilyen sokáig a rendszeredben maradnak. Ezen okok miatt a sportolók gyakran szénhidrátokat használnak – és néha egy kis fehérjét -, hogy sportolják őket sporttevékenység során, és mentse a zsírtartalmú ételeket, hogy utána újból feltöltsék energiatárolóikat.