Az alkohol növeli a koleszterin szintjét?

Amikor a koleszterin, az alkoholfogyasztás egyensúlyi kérdés. Egyrészt a mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás javítja a “jó” koleszterinszintet, és összefügg a szívbetegség gyakoriságának csökkenésével. Másrészt túl sok alkoholfogyasztás negatív hatást gyakorolhat a vér lipidprofilaira és végül a szív egészségére.

Jó koleszterin

A “New England Journal of Medicine”, a “Circulation” folyóirat és az Alcohol folyóirat tanulmányai szerint a mérsékelt alkohol mennyisége növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterint, más néven “jó” koleszterint. A tudósok a HDL-t jó koleszterinként említik, mert a koleszterint távolítja el a szövetekből és az erekből, és a májba, és lassíthatja az érfalak felépülését, ami az atherosclerosis néven ismert edzett artériák fémjelzése. Az ateroszklerózis növeli a szívroham kockázatát. A jelenlegi bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy ha a mérsékelt alkoholfogyasztás növeli a HDL-t, akkor csökkentheti a szívroham kockázatát.

Rossz koleszterin

A rossz koleszterin vagy alacsony sűrűségű lipoprotein hordozza a koleszterint a májból a szövetekbe és az erekbe, magas LDL szintje kapcsolódik az artériás plakk felépüléséhez, és ezáltal a szívbetegségek fokozott kockázatához.Az alkoholfogyasztás és az LDL A 2001-ben az “American Journal of Clinical Nutrition” című tudományos tanulmány szerint az ivás csökkentheti az LDL-t, de a genetikai tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az alkoholfogyasztás befolyásolja az LDL-szinteket.

A trigliceridek

Bár a könnyű és közepesen súlyos alkoholfogyasztás összefügg a javuló HDL-szintekkel, a túlzott alkoholfogyasztás, különösen akkor, ha az alkoholt részlik egy zsírtartalmú étellel, emeli a trigliceridek néven ismert másik vérzsírok szintjét. A fokozott vér trigliceridek negatívan befolyásolhatják a keringési rendszer egészségét.

Alkoholfogyasztás mérsékelten

Annak elkerülése érdekében, hogy az alkoholfogyasztás túl messzire kerüljön káros irányba, a Centers for Disease Control és Prevention azt ajánlja, hogy csak mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Ez napi egyszeri adagot jelent a nőkért és a napi két italért a férfiak számára. Egy ital egyenértékű 5 uncia borral, egy 12 uncia sörrel vagy egy 1,5 órás lúgos lappal.