A warfarin koenzim q10 mellékhatásai?

A warfarin egy vényköteles gyógyszer a vérrögök kezelésére. A Coenzyme Q10 egy szervezet által termelt vegyület, amely egészségügyi kiegészítésként is kapható. A koenzim Q10 kiegészítőket gyakran különböző egészségi állapotok, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használják. A Q10 koenzim együttes alkalmazása a warfarinnal okozhat. Ha gyógyszeres kezelésre van szükséged, mondja el kezelőorvosának az összes egészséges táplálék-kiegészítést, mivel sok kiegészítés potenciálisan veszélyes kölcsönhatást okozhat a vényköteles gyógyszerekkel.

A warfarin lassítja a véralvadási folyamatot, ezért gyakran nevezik vérhígító gyógyszernek. A warfarin márkanevei Coumadin és Jantoven. A warfarin a vérrögképződés megakadályozására vagy a vérrögképződés kezelésére szolgál, amelyek már kialakultak, mivel megakadályozták a nagyobb mértékű növekedést. Figyelembe kell venni a warfarinnal való kezelést, mert a túl sok warfarin növelheti a súlyos vérzés vagy a vérzés kockázatát.

A Q10 koenzim, amelyet gyakran rövidítenek a CoQ10, természetesen előforduló vegyi anyag, amelyet a szervezet termel és bizonyos ételekben, különösen a húsban és a tenger gyümölcseiben található. A Q10 koenzim tartalmú szereket gyakran számos betegség, köztük magas vérnyomás és szívbetegség kezelésére alkalmazzák. Emberek is szedhetik a Q10 koenzimet warfarinnal, hogy megakadályozzák a hajhullást, ami néha a warfarin kezelés mellékhatása, bár nem elég bizonyíték támasztja alá ezt az állítást, jelentette a MedlinePlus.

A Q10 koenzim általában növeli a véralvadást, ami a warfarin ellentétes hatása. A Q10 koenzim együttes alkalmazása a warfarinnal egyidejűleg megakadályozhatja a warfarin hatását. Ez az interakció nagyon veszélyes lehet. Ha warfarint szed a vérrög kezelésére, a Q10 koenzim szedése ugyanakkor a vérrög növekedését okozhatja, ami súlyos sérülést, esetleg halált okozhat, ha a vérrög elszabadul és a szívbe, az agyba vagy a tüdő. A Q10 koenzimet a varfarinnal egy időben kell bevenni, ha orvosa kifejezetten erre vonatkozó utasításokat ad.

A Q10 koenzim kölcsönhatásokat okozhat számos más gyógyszeres kezeléssel is. A Q10 koenzim csökkenti a vérnyomást, ami veszélyesen alacsony vérnyomásszintet eredményez azokban az emberekben, akik más gyógyszereket szednek a vérnyomás csökkentésére. A Q10 koenzim szintén kölcsönhatásba léphet a kemoterápiás szerekkel, például a doxorubicinnel, akár a kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésével, akár hatékonyságuk csökkentésével.

warfarin

Coenzim Q10

Coenzim Q10 együtt Warfarinnal

Egyéb kábítószer-kölcsönhatások