A vitex előnyei

A Vitex, amelyet más néven chasteberry-nak is neveznek, a Földközi-tenger és a Közép-Ázsia őshonos őshonos fa szárított gyümölcseiből származik. A gyógynövény több ezer éves gyógyászati ​​felhasználásra képes. Hagyományosan a vitexet arra használták fel, hogy ösztönözze az anyatejtermelést ápoló anyákban, fokozza a termékenységet és enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit. További tudományos vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a vitex előnyös-e az állítólagos felhasználás szempontjából.

Hogyan működik

A Vitex Agnus-castus L. botanikai, kémiai, genetikai és farmakológiai tanulmányaiban kifejtett disszertációjában Donna E. Webster azt írja, hogy a vitex működésének pontos mechanizmusa továbbra is rejtély marad. A kutatás azt sugallja, hogy a vitex a dopaminszintre hat a prolaktin hormon szintjének csökkentésére. A Vitex hatással lehet az opiát receptorokra is, hogy fájdalomcsillapítást biztosítson. A Red Moon Fűszernövények weboldalán a herbeszítő Jessica Godino állítja, hogy a vitex támogatja az endokrin rendszert, hogy lehetővé tegye a természetes egyensúly megteremtését, ugyanakkor stimulálja az agyalapi mirigyet, amely szabályozza a progeszteront és az ösztrogént.

Premenstruációs szindróma

A Maryland Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a nők mintegy 75% -a szenved a PMS tüneteinek, köztük a hátfájás, a görcsök, a rossz koncentráció és a fáradtság. A Vitex segíthet ezeknek a tüneteknek a kezelésében és a menstruációs rendszer helyreállításában is. Legalább egy vizsgálat arra utal, hogy a vitex segíthet a PMS által kiváltott migrén kezelésében. Megjelent az “Acta Neurologica Belgica” 2013-as számában, a vizsgálat során 100 nő szenvedett 40 milligramm viperinnel naponta három hónapig migrénes betegek számára. A résztvevők negyvenkét százaléka csökkentette a migrén súlyosságát, időtartamát és gyakoriságát.

Termékenység javítása

A Vitex-et gyakran használják a termékenység fokozására, különösen azoknál a nőknél, akik rendszeresen nem ovulálnak. A Vitex segíthet a szervezetnek az ösztrogént szabályozni, ami az ovuláció ciklusának első felében és a progeszteron esetében szükséges, ami segít a terhesség fenntartásában. Úgy tűnik, hogy egy kis tanulmány támogatja ezeket az állításokat. Megjelent a 2000-es kiadványban a “Kísérleti kiegészítő és természetes klasszikus orvostudomány” című tanulmányában, amelyből kiderült, hogy a résztvevő nők 38-ból 38-an kaptak otthont, míg vízix-ot tartalmazó homeopátiás készítményt alkalmaztak, és a könnyű vagy szabálytalan periódusú nők mérhető növekedést mutattak a progeszterontermelésben .

Terhesség és óvintézkedések

A Red Moon Fűszernövények szerint az első trimeszteren keresztül alkalmazott vitex csökkenti a vetélés esélyét. Az Országos Kiegészítő és Alternatív Medicina Központ azonban azt javasolja, hogy hormonváltozásai miatt elkerüljék a vitox terhesség idejét. Az állatokra gyakorolt ​​hatások különbözhetnek az emberektől, de a “Ciência Animal Brasileira” 2012-es számában végzett tanulmány megfontolása során indokolt óvatosság figyelhető meg, amely az alkohol-alapú kivonatkivonatot okozta a patkány magzatokban és a placentákban. A Vitex csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát és negatív kölcsönhatásban állhat a dopamin-stimuláló szerekkel.