A vashiány befolyásolja-e az élelmiszer-allergiát?

Az élelmiszer-allergiák, az élelmiszer-érzékenység és az élelmiszer-intoleranciák fogalmai általában felcserélhető módon használatosak bizonyos élelmiszerek reakcióinak leírására. Az élelmiszer allergia az immunrendszerrel jár, és életveszélyes lehet. Az élelmiszer-intoleranciák vagy érzékenységek nem immunreakciók, de még mindig kellemetlen érzést okozhatnak, például gasztrointesztinális idegesség vagy orrfolyás. A vasveszteség az élelmiszer-intoleranciák következménye lehet, ami a vas felszívódását okozza.

Vas

A vas az egyik fontos ásványi anyag a testben. Számos fehérje és enzim, különösen a hemoglobin, amely oxigént hordoz, és a mioglobin, egy olyan fehérje, amely oxigént szolgáltat az izmoknak. A vas számos biokémiai reakciót támogat a szervezetben, mint például a sejtnövekedés szabályozásában. Ha jó egészségi állapotban van, akkor általában elég vasat kapsz a diétádtól. A menstruációs vagy a terhes nők és a gyermekek a csecsemőkről a serdülőkorra nagyobb veszélyt jelentenek a hiány kialakulására, mivel a vas szükségleteik magasabbak.

Ételallergia

Az ételallergia vagy az intolerancia sok tünetet okozhat. Lawrence Wilson, az élelmiszer-intolerancia és a táplálékkiegyenlítés specialistája szerint az élelmiszer-intoleranciához vagy allergiához kapcsolódó betegségek közé tartozik a cöliákia, a vastagbélgyulladás, a cukorbetegség, a hypothyreosis, a szklerózis multiplex és a pikkelysömör. A gyermekek viselkedési problémái, szorongás, asztma, kiütések, fejfájás és álmatlanság minden lehetséges tünet a bizonyos ételekkel kapcsolatban.

Allergia és felszívódás

Néhány malabszorpciót okozó betegség az élelmiszer-intolerancia vagy allergia következménye lehet. A lisztérzékenység, a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás a malabszorpciós szindrómák, amelyeket Wilson az élelmiszer-intoleranciákból ered. Ezek a betegségek a vékonybél gyulladását okozhatják, és megakadályozhatják a tápanyagok, például a vas felszívódását. A gyulladás bélrendszeri vérzést is okozhat, ami vérszegénységet okozhat és tovább csökkentheti a vasszintet.

Tej és vas hiány

Dr. Alan Greene gyermekorvos szerint a kisgyermekek felesleges tejfogyasztása vasveszteséghez vezethet, mivel irritálja a bélrendszert, és mivel a tejben lévő kalcium megakadályozza a megfelelő vasfelszívódást. Megjegyzi, hogy ez nem ugyanaz, mint a laktóz intolerancia, amikor egy gyermeknek hiányzik a tejcukor, laktóz megemésztéséhez szükséges enzim. Ez nem is igazi allergia, mert az immunrendszer nem tartalmaz tüneteket, például zihálás, csalánkiütés vagy arckifejezés.

Legjellemzőbben azt mondhatjuk, hogy az ételallergiák nem okozhatnak vashiányt, mintsem a vashiány befolyásolja az élelmiszer-allergiát. A vasveszteség önmagában nem befolyásolja az élelmiszer-allergiát vagy az intoleranciát, bár a tüneti terhelés növelheti a fáradtságot vagy az immunrendszer működésének csökkentését, ami növeli a fertőzésre való fogékonyságot.

Alsó vonal