A tesztoszteronról és az izomnövekedésről

A tesztoszteron és az izomnövekedés közti kapcsolat gyakorlatilag mindenki számára ismert, aki eddig edzett egy edzőteremben vagy egy testnevelési osztályban. Valójában az anabolikus szteroidok jelenléte – a tesztoszteron utánzó szintetikus hormonok és az izomnövekedés elősegítése – a hivatásos sportágakban csak tovább tájékoztatta az embereket e kapcsolatról. Közismert, hogy minél több tesztoszteron van, annál több izom valószínűleg hozzáadódik egy képzési program során. De hogyan működik ez az elv a sportoló testében? Milyen hatása van a tesztoszteronnak a szervezetben és milyen biológiai tényezők hatással vannak az izomnövekedésre?

Funkció

A tesztoszteron tagja az androgéneknek nevezett hormoncsoportnak, amelyek felelősek a férfi szexuális jellegek növekedésének és fejlődésének megkezdéséért és irányításáért a pubertás során, bár szerepet játszanak a nők növekedésében és fejlődésében is. A felnőttek és az androgén szintjei összefüggenek az izomtömeggel, a nemi hajtóerővel és az agresszivitással. A tesztoszteron különösen fontos szerepet játszik az izomtömeg szabályozásában és a szervezet válaszában a testmozgásra. Azonban, mielőtt ezt a szerepet meg lehetne érteni, meg kell vizsgálnunk, hogy a test izomot építsen először.

Háttér

Az ellenállóképesség és más erőteljes fizikai aktivitás kiváltja az izmok növekedését azáltal, hogy kis mennyiségű traumát okoz az izmoknak. Ennek az ingernek a megválaszolásával a szervezet az izomszövet javításával és erőssége és mérete növelésével új fehérjefonalakat ad hozzá az izomrostokhoz. Ezt a folyamatot fehérjeszintézisnek nevezzük, amelyet különböző hormonok, a növekedési faktorok, a Amely a tesztoszteron az egyik legfontosabb.

Hatások

A tesztoszteron közvetlenül befolyásolja az izomnövekedést azáltal, hogy az izomsejtek felszínén lévő receptorokhoz kötődik, és megnöveli az izomszövetben lévő biokémiai jeleket, amelyek fehérjeszintézist eredményeznek. A tesztoszteron ugyancsak növeli a növekedési hormon növekedési hormon szintjét, amelyet a szervezet a terhelés hatására szabadít fel. A tesztoszteronhoz hasonlóan a növekedési hormon növeli a fehérjeszintézist és fokozza az izomnövekedést.

Jelentőség

A vázizomzat fehérjeszintézisének elősegítésével a tesztoszteron növeli mind az izmokat, mind az izmok mértékét, amelyek a testmozgásra alkalmazkodnak. Az egyéb növekedési faktorok, például a növekedési hormon felszabadulásának növelésével a tesztoszteron általában elősegíti a fehérjeszintézis folyamatát. Mindezen funkciók eredménye az izomméret, az erő és a testmozgás helyreállítása.

szempontok

Bár a tesztoszteron szerepe fontos és jelentős, csak az egyik a sok tényező, amely szabályozza az izomnövekedést. Egyéb növekedési faktorok közé tartozik az inzulin, az inzulinszerű növekedési faktor 1, a hepatocita növekedési faktor, a fibroblaszt növekedési faktor és a növekedési hormon. A sportoló testkémikán kívül a táplálkozás, az alvás minősége, a tréning tapasztalat, a fegyelem és a képzési terv minősége fontos szerepet játszik az izomnövekedésben.