A szódabikarbóna befolyásolja-e a torta magasságát?

Amikor Arm és Hammer alapítói, a John White és a James Church kitalálták a szódabikarbónát a 19. század végén, az Egyesült Államokban otthont adtak egy tisztító oldattal, egy szagelnyelővel és egy sütőipari termékkel. A 20. században a sütőpor fokozatosan helyettesítette a szódabikarbóniát, de az előbbi még mindig alkalmazható emelkedő sütemények, sütemények, muffinok és cupcakes, a többi összetevő összetételétől függően. A kovásztalan vagy lapos sütemény elkerülése, amely kemény és tapadós textúrájú, sütéshez elengedhetetlen a sikeres eredmény eléréséhez.

Szén-dioxid és glutén

Amikor sütőszódát ad a tésztához, akkor szén-dioxidot szabadít fel, miután érintkezésbe kerül egy savas összetevővel. A széndioxid felfelé emelkedik és felfelé tolja a tésztát, és a lisztben lévő glutén szálak, amelyek ragaszkodnak egymáshoz, nyúlnak ki és formázzák a torta tetejét. A szén-dioxid a tésztát a helyén tartja, amikor meggyújtja és megszilárdul. A torta végső magassága a leavener mennyiségétől, az összetevők többi összetevőjének, például a tojásfehérjétől és a sült hús típusától függ.

Soda és savas sütés

Ha a szódabikarbóna a szendvicskrém receptúrája, akkor tartalmaznia kell egy savas összetevőt is, amely széndioxidot képez. A süteménytartalmú savas összetevõ lehet citromlé, barna cukor, kakaópor, joghurt, író vagy tejföl. A szódabikarbóna elkezdi kibocsátani a szén-dioxidot, amint a savval egyesül. Sütjük a tortát közvetlenül a keverés után, hogy biztosítsuk a torta emelkedését, mert süt, különben eloszlik, és a torta nem emelkedik.

Soda és sütőpor

Ha egy torta recept nem tartalmaz savas összetevőket, használja a sütőport, mert tartalmaz szódabikarbóna és a borkő, egy savas por. Az összetevők egymással reagálnak, amikor folyadékkal keverik. A keverékben lévő kukoricakeményítő magában foglalja a nedvességet és megakadályozza az összetevők reagálását a keverés előtt.

Magas emelkedési problémák

Ha egy 2,500 láb feletti magasságban élsz, a receptben lévő szódabikarbóna mennyiségének csökkentése a torta legjobb magasságának eléréséhez szükséges. Ennek oka, hogy a szén-dioxid gyorsabban emelkedik magasabb magasságban. Leesik vagy leesik a középpontban, ha túl gyorsan emelkedik, ami a glutén nyúlását okozza, és a torta felsője leesik, miután süt. Csökkentse a szódabikarbóna mennyiségét a magasságtól függően 1 / 8-2 / 3 ts.