A legjobb vitaminok a májért

A máj a legnagyobb belső szerv – és az egyik legösszetettebb. Olyan epét termel, amely segíti a szervezetet a zsírbontásban, továbbá kezeli az energia felszabadulását, elosztja és tárolja a vitaminokat és ásványi anyagokat, lebontja a gyógyszereket, segíti a szervezetet a toxinok eltávolításában, az ellenőrzéseket és eltávolítja a koleszterint és a véralvadást segítő eszközöket funkciókat. A tápláló és jól lekerekített táplálkozás a legjobb módja annak, hogy megkapjuk az egészséges máj fenntartásához szükséges összes vitamint. Bizonyos vitaminok azonban olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek különösen értékesek lehetnek a máj egészségi állapotában.

E-vitamin

Az E-vitamin, egy erős antioxidáns, széles körben tanulmányozta annak lehetséges szerepét a betegségek megelőzésében és a máj egészségének fenntartásában, a novemberi “International Journal of Molecular Sciences” című cikk szerint. Az oxidatív stressz, ideértve az alkohol, a kábítószer és más tényezők által okozott stresszt, szinte minden krónikus májfunkciót okoz, jelentése szerint a “bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban” június 2015-ben jelent meg. Az ételekből származó antioxidánsok semlegesíthetik az oxidatív stressz okozta káros szabadgyököket. Az E-vitamint különösen széles körben tanulmányozták az alkoholos hepatitis és a krónikus hepatitis C terápiás hatásairól, amint azt a “Liver International” című júliusi 2011-es cikkében vázolták. Az E-vitamin lehet a legígéretesebb vitamin a máj egészségének támogatásában, de több kutatást Az E-vitamin-kiegészítők csak akkor alkalmazhatók, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat, hiszen az “Annals of Internal Medicine” 2005. januári számában közzétett 19 klinikai vizsgálat elemzése nagy dózisú E-vitamint eredményezett Az E-vitamin táplálékforrásait, például a spenótot, a napraforgómagot, a mandulát, a mogyoróvajat és a dúsított ételeket fogyasztják.

C vitamin

A C-vitamin, egy másik erős antioxidáns, fontos minden sejt, beleértve a máj egészségét is. Mint az E-vitamin, a C-vitamin segít az oxidatív stressz elleni fellépésben. A bizonyítékok, amelyek közvetlenül kapcsolják a C-vitamint a máj egészségéig, nem egyértelműek. A C-vitamin azonban szerepet játszik az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban és az egészséges szövetek fenntartásában. Emellett az erős vitaminok antioxidáns tulajdonságai az E-vitamin regenerációjában. Az ételek, például a szamóca, a paradicsom, a paprika és a narancs étrendhez való hozzáadása növelheti a C-vitamin fogyasztását.

D-vitamin

Napsütéses vitaminként ismert D-vitamin akkor készül, amikor a napsugárzásból származó ultraibolya sugarak a bőrre érnek. A májban és a vesékben bekövetkező reakciók a D-vitamint aktív formájává alakítják. A D-vitamin kimutatták, hogy csökkenti a krónikus betegség kockázatát, csökkenti a gyulladást és egészséges immunfunkciót támogat a szervezet egészében. A D-vitamin szintén összefügg a máj egészségével. A 2009. decemberi “Digitális Betegségek és Tudományok” című számában közzétett, krónikus májbetegségben szenvedő 118 ember D-vitamin szintjének vizsgálata a vizsgált személyek 92% -ában talált bizonyos mértékű D-vitamin-hiányt. Ráadásul a legalacsonyabbak voltak azok a betegek, akiknél gyakrabban fordult elő cirrhosis, súlyosabb májbetegség. Egyes kutatások azt is jelzik, hogy a D-vitamin-kiegészítés javítja a máj egészségi állapotát. Például egy, a “World Journal of Gastroenterology” 2011. decemberi számában közzétett tanulmány D-vitamin-kiegészítést kapcsolt a hepatitis C terápiával szembeni jobb reagálással. További kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a D-vitamin-kiegészítés előnyeit májbetegségben. A napfény és a kiegészítők mellett a D-vitamin is megtalálható bizonyos ételekben, például gombákban, tojásban, halban és dúsított ételekben.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A máj felhasználja az összes vitamint, hogy támogassa a sokféle funkcióját, így az egészséges májat tápláló és kiegyensúlyozott étrend támogatja, amely különféle vitaminokat és egyéb tápanyagokat biztosít. Ha aggódik a máj egészségi állapotától, vagy ha májbetegségben szenved, beszéljen orvosával. Orvosa specifikus táplálkozási javaslatokat tehet a máj egészségi állapotára, és egy regisztrált dietetikushoz fordulhat értékelés és egyéni útmutatás céljából. Ha bármilyen vitamin-kiegészítést szeretne kezdeni, először beszéljen kezelőorvosával, mivel bizonyos vitaminok magas dózisa káros hatással lehet – beleértve a toxicitást is. – Kay Peck, MPH, RD