A citromlé és a szódabikarbóna hasznos a köszvényben?

Amit eszel és nem eszel, fontos része a köszvényeseknek. Bár van néhány előzetes bizonyíték arra, hogy egyre több C-vitamint fogyaszthat az ételektől, mint a citromlé, ez nem gyógyítja meg a fájdalmas ízületi gyulladást, és a szódabikarbóna ronthatja az Ön állapotát. Forduljon kezelőorvosához, hogy megvitassa az ízületi gyulladás kezelésének alternatív formáit, mielőtt hozzáadná őket a napi adagoláshoz.

A citromlé és a szódabikarbóna a köszvényre vonatkozó otthoni gyógymód-kezelés része, amely nem a kutatáson alapul. A szurkolók azt állítják, hogy a kombináció a vér savasságának csökkentésével jár együtt, beleértve a húgysavszintet is, amely a vérben található olyan vegyi anyag, amely az ízületi gyulladást okozza. A 2012-ben megjelent, az Arthritis Care and Researchben megjelent köszvényre vonatkozó jelenlegi klinikai irányelvek áttekintése azonban nem említi a köszvény kezelésében sem a citromlé, sem a szódabikarbóna előnyeit.

Ez lehet a citromlé C-vitamin tartalma, ami csökkenti a köszvény kockázatát. A QJM nemzetközi orvosi folyóiratban közzétett, 2012-ben megjelent cikk megjegyezte, hogy a C-vitamin-kiegészítés segíthet a köszvényes támadások csökkentésében. Az egyik citrom levele 19 milligramm C vitamint tartalmaz, amely a napi érték több mint 30 százalékát teszi ki. A levét egy citromból préselheti a vízbe, a teába vagy a saláta zöldjébe.

Míg a citromlé segíthet a köszvényednek, a szódabikarbóna hozzáadásával a napi rutinod is rosszabbá teheti. Egy 2005-ös tanulmány a Kábítószer és Kémiai Toxikológiában megállapította, hogy a brojlercsirkék etetése túlzott mennyiségű szódabikarbóna nőtt a húgysavszint és a köszvény. Mindazonáltal emberi tanulmányokat kell végezni az eredmények validálásához. Ez nem jelenti azt, hogy a szódabikarbantartást teljesen el kell kerülni, de nem szabad nagy mennyiségben fogyasztania.

Az étrend módosítása segíthet a köszvény kezelésében. Kezdetét követően korlátozhatja az ételeinek nagy mennyiségét a purinokban, beleértve a húst, a baromfit és a tenger gyümölcseit, csökkentve a szervezet húgysavtermelését. Ehelyett töltse ki a diétát sok gyümölcs, zöldség és gabona. Azt is ajánljuk, hogy több vizet inni, legalább 8 csésze naponta, hogy segítsen kiszúrni a húgysavat a testéből.

Citromlé és sütőzsírok

C-vitamin és köszvény

Soda és köszvény

Diét a köszvény kezelésére