A b-5 vitamin segíthet a hajhullásnak?

A B-5 vitamin vagy a pantoténsav lényeges vitamin a haj növekedésére és egészségére. Az összes B-vitamin segít a tested folyamatában és az étkezés során, ezáltal táplálja a szőrtüsződet. Bár a B-5 hiányossága hajhullást okozhat, valószínűtlen, hogy ha többet veszel, a hajhullást is kezelni fogja, ha még nem vagy hiányos. Beszéljen orvosával a hajhullásról, és mielőtt elkezdené fogyasztani a B-5-öt.

B-5 és haj

A szervezetnek szüksége van a B-5 vitaminra ahhoz, hogy metabolizálják a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírt, amit eszel, viszont pedig ezt az élelmet használhatja hasznos energiává és táplálékként az összes sejtje számára. E vitamin hiányában a szőrtüszők nem kapják meg a szükséges tápanyagokat ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Idővel ez a tüszők elfogyasztásához vezethet, és csökkentheti a haj növekedését, sőt a veszteséget is. A B-5 ajánlott napi bevitelének vagy RDA-nak való megfelelése megakadályozhatja, hogy ez előforduljon. Az RDA 5 mg, a University of Maryland Medical Center szerint.

A hiányosság tünetei

A B-5 hiánya nagyon ritka az Egyesült Államokban, hiszen a vitamin sokféle élelmiszerben megtalálható. Ha azonban elégtelenné válik, más tüneteket tapasztalhat, mint a csökkent hajnövekedés. Ezek közé tartozik a fáradtság, alvászavarok, depresszió, hányás, hasi fájdalom, égő lábak, ingerlékenység és a felső légúti fertőzések növekedése. Ha ezeket a tüneteket fejti ki, vagy úgy gondolja, hogy a hajhullás egy B-5 hiányosság eredménye, forduljon orvoshoz.

Források és terápiás dózisok

Megkaphatja az összes szükséges B-5-öt, és megtarthatja a hajszálakat az egészséges táplálkozás mellett. A B-5 vitamin jó forrásai közé tartoznak az avokádó, kelkáposzta, tojás, lencse, tej, gomba, orgonahús, burgonya, gabonafélék és élesztő. A Huntington College of Health Sciences szerint a B-5 terápiás dózisa hajhullás esetén 25-50 mg naponta. Mivel ez a víz vízben oldható, a nagy dózisok valószínűleg nem károsítják az egészségét, de hasmenést okozhatnak és fokozzák a vérzés kockázatát. Azonban soha ne lépje túl a vitaminok RDA értékét anélkül, hogy először ellenőrizné az egészségügyi szolgáltatót.

További megfontolások

Bár ez egy vitaminhiány következménye lehet, a hajhullás sok más okból is következhet be, beleértve az életkorot, az öröklődést, az autoimmun állapotot, az anémiát vagy a nem megfelelő gondozást. A hajhullás egyik oka kezelhető, míg mások nem. Lásd orvosa, ha hajlamos a hajhullásra és a lehetséges kezelésekre.