5 dolog, amit tudnia kell a vastag vérbetegségről

Van egy mondás, hogy “a vér vastagabb a víznél”, de a túl vastag vér súlyos egészségügyi probléma lehet. Bár nem gyakori, vannak olyan rendellenességek, amelyek vastag vért okoznak – beleértve azokat is, amelyek abnormálisan magas számú vérsejtet és olyan állapotokat eredményeznek, amelyek hypercoagulációt vagy túlzott véralvadást okoznak. Ezek a rendellenességek súlyos, életveszélyes következményekhez vezethetnek, így a korai felismerés és kezelés fontos.

Vérsejtek feleslegelése

Bizonyos betegségek, nevezetesen vérrákok, sűrítik a vért, mert abnormálisan magas vérsejtekhez vezetnek. Míg ritka, a vastagvér egyik gyakori oka a policitémia vera (PV), amelynél a szervezet túlzott vérsejteket termel – többnyire túl sok vörösvérsejt. A PV-t egy genetikai mutáció okozza, és jellemzően lassan, több éven keresztül fejlődik, a Waldenstrom makroglobulinémia egy olyan nem-Hodgkin-limfóma vagy vérrák, amely egy olyan antitest túltermelését okozza – egyfajta vérproteint – az úgynevezett immunglobulin M A myeloma egy vérrák, amelyet a plazma sejtek rendellenes és ellenőrizetlen növekedése okoz – egy fehérvérsejt-típus, amely antitesteket termel. Ezek a körülmények vastag vért is okozhatnak, a vér rendellenes antitestekkel való összezúzása, túl kevés fertőzésveszélyes antitestet hagyva.

Túladagolás

Ha sebet vagy vágást szenved, a szervezet vérrögképződést hoz létre a vérzés megállítása érdekében – egy koagulációs folyamatnak. A vérrög képződik fibrinok és vérlemezkék, vagy sejtfragmensek. Jellemzően a tested törli a vérrögöt. Azonban néha a vérrögök túl könnyen alakulnak ki, vagy nem oldódnak megfelelően. Ez a túlzott véralvadás – hiperkoaguláció – szintén vastag vért okoz. Ez veszélyes lehet, mivel vérrög alakulhat ki a vérben, és megakadályozhatja a szövetek vagy szervek véráramlását. A hypercoagulációt genetikai rendellenességek okozhatják, vagy a szerzett körülményekhez, például bizonyos autoimmun betegségekhez és rákhoz, terhességhez vagy bizonyos gyógyszerekhez társulhatnak.

Egészségügyi hatások

A vastag vér lassabban folyik, mint a normál vér, amely megfosztja a testszerveit és szöveteit a szükséges funkcióhoz szükséges oxigén mennyiségétől. A mellékhatások közé tartozik a fejfájás, szédülés, fáradtság, viszketés és látászavarok. A magas abnormális fehérvérsejtszámok vérszegénységet, fáradtságot, súlycsökkenést, csontfájdalmat és gyakori fertőzések kialakulását okozhatják. A legsúlyosabban, hogy vastagvérű emberek – akár a túlzott vérsejtekből vagy a hiperkoagulációból – nagy kockázattal járnak olyan vérrögök esetében, amelyek blokkolják vagy korlátozzák a vérkeringést a létfontosságú szervekbe. A lehetséges következmények közé tartozik a stroke, szívroham vagy más szervek, például a vesék vagy a tüdő súlyos károsodása.

Orvosi kezelés

Sokan nem diagnosztizálják ezeket a feltételeket egészen az élet későbbi szakaszáig. Néha azonban ezeket a rendellenességeket rutin vérvizsgálatok fedik le, személyes vagy családi orvosi történeteken keresztül, vagy amikor orvos vizsgálja a korai tünetek, például a fáradtság vagy anémiás betegség okait. A sűrű vér súlyosságától és alapjául szolgáló okától függően előfordulhat, hogy a betegség rendellenességei vagy a kapcsolódó komplikációk kockázatának csökkentése érdekében lehetőség nyílik. A Phlebotomy – bizonyos vér eltávolítása – vagy gyógyszerek a vérsejtszám csökkentését célzó kezelések. Vérhiányos gyógyszerek, például warfarin (Coumadin) csökkenthetik az alvadást. A vérképzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó orvossal folytatott konzultáció határozza meg a legjobb állapotot az adott állapotban.

figyelmeztetések

A legfontosabb, hogy azonnali orvosi ellátás szükséges, ha gyanús vérrög, stroke vagy szívroham. A lábfej vérrögje fájdalmat, fájdalmat, melegséget és duzzanatot okozhat az alsó lábában. A szívroham vagy a vérrög a tüdőben vagy a szívben légszomjat, mellkasi fájdalmat, mellkasi fájdalmat vagy nyomást, valamint kényelmetlenséget okozhat a nyak, az állkapocs, a felső hát vagy a karokban. A stroke tünetei közé tartozik a beszéd vagy a beszéd, a fejfájás vagy a bénulás, amely általában a test egyik oldalán van. Ezek a tünetek sürgősségi orvosi ellátást igényelnek, hogy meghatározzák az okot, és minél előbb élveszélyes kezelést kapjanak.