10 éves kognitív fejlesztési mérföldkövei

A gyermeket nevelő néha néha úgy érzik, mintha kaleidoszkóp-fordulatot néznének – tudod, hogy valami változik, de nehezen tudod az ujját a pontos változásra. Az elsődleges változás, ami egy 10 évesnél fordul elő, az elméjében történik. De figyelve az ő cselekedeteire, nyomon követheti őt, ahogy nő. Hogy gondolkodik, hogyan fog kinézni.

Jobb agy, de rosszabb pontszám?

10 éves korukig a gyerekeknek meg kellett volna kezdeniük absztrakt gondolkodási készségüket. Például a 10 évesek meg fogják érteni azokat a matematikai fogalmakat, mint a változók, amelyek nem számok, hanem puszta helyőrzők a számokhoz. Függetlenül attól, hogy hol jelennek meg, ezek az absztrakt gondolkodási képességek jelzik a mozgalmat a lelki gyermektől a szellemi érettségig. A Hunter College szerint azonban a 10 éves absztrakt kognitív képesség törékeny, a stressz során a 10 évesek elveszítik absztrakt gondolataikra való koncentrálódási képességüket, és konkrétabb gondolkodásmódba kezdhetnek, ami gyakran magyarázza az alacsony tesztelést Pontszámokat a nagy házi feladat teljesítményének fényében.

Az elme olvasása: Még egy 10 éves is megteheti

Ahogy a gyermekek a 10. életévükbe lépnek, kezdik megérteni a körülöttük lévõk reményeit, motívumait és szükségleteit. Ez a képesség egy olyan kognitív képességből ered, amelyet a pszichológusok “elméleti elméletnek” neveznek. Míg a gyermekek korai korokban gondolkodnak az elméleti elmélettel, csak akkor kezdik aktívan használni, hogy mások gondolkodási folyamatait e kor szerint közelítsék meg. John Gottman, fejlesztő pszichológus és “Érzelmileg intelligens gyermek emelése” szerzője. Ennek a kognitív képességnek köszönhetően a 10 évesek jobbak a bajban maradni, elkerülve a konfliktusokat azokkal a társaikkal, akik úgy tűnik, hogy rájuk vonatkoznak.

Felébresztve a robotot

Bár furcsának tűnhet hallani, hogy a gyerekek körülbelül körülbelül 10 éves korában “tudatossá válnak”, ez tényleg igaz. Egy évtizednyi élet után a gyermek agya egyre inkább öntudatosabbá válik, különösen a saját érzéseinek, igényeinek és világnézetének ismeretében. Annak oka, hogy nehezebb megrendelni őket, a szülő gyakran találja a 10 éves gyermekekkel való foglalkozás problémáját, mint a fiatalabb gyermekekkel való foglalkozás. A 10 éves sokkal jobban ragaszkodik az ő cselekedeteihez, amelyek gyakran abból származnak, hogy eltérő világképet hordoznak – világnézet, amely kimondja, hogy a szülők és a gyermekek különböző világokban élnek. Ezzel egyidejűleg a 10 évesek erőteljes érzelmekre reagálva gyakorolnak némi ellenőrzést a cselekedeteikre. Talán szomorúnak érzik magukat, de nem sírnak, féltékenyek, de nem cselekszenek. Végül, a szülők jónak találják a 10 éves kognitív fejlődésüket ebben a szempontban.

A Társadalmi Igazság Spockja

A logika kialakulása egy 10 éves agyában számos logikai cselekményhez vezet, különösen a társadalmi életben, amely egyre növekvő jelentőséggel bír a gyermeke számára ebben a korban. Ez az az idő, amikor a gyermeke aktívan törekszik a hasonló gondolkodású és közkedvelt barátok tudatos próbálkozására, hogy társaik körében jobban ismertté és elismertvé váljon. Elkezd öltözni “be” és “hűvösen” viselkedni. És bár néhány szülő látni fogja az ilyen akciókat, mint a megfelelőség, valójában ezek a cselekmények egyszerű logikai válaszok a társadalmi jelekre. Ez egy olyan időszak, amikor a gyermeke messze elmúlik az útjától, hogy elkerülje a kínos helyzetet és megkapja kortársai elfogadását. Éppen ezért elkezdi elrejteni érzéseit mind az Öntől, mind az ő társaitól, mivel bizonyos érzelmek, például a kiáltás utáni sírás, zavarba ejtőek lehetnek, és elveszíthetik őt “iskolai hitvallásból”.